(Zelf)vertrouwen

Net als veel mensen met PTSS heb ik moeite met vertrouwen. De wereld en de mensen om mij heen voelen vaak onveilig en ook het vertrouwen in mezelf is geschaad.
Ik weet dat het gebrek aan vertrouwen afkomstig is vanuit het trauma wat ik heb moeten doorstaan en dat het, in het hier-en nu, onnodig is om me zo te voelen. Toch weigert mijn lichaam dat te geloven en daarom ben ik vrijwel de hele dag bezig om mijn spanning dragelijk te houden.

Vaak heb ik zelf niet door dat mijn spanning oploopt, dan wijst Nina mij daar op en kan ik ervoor kiezen me door haar af te laten leiden. Zelfredzaamheid is voor mij erg belangrijk en langzamerhand durf ik steeds beter mijn omgeving in te zetten om mezelf af te leiden als ik merk dat iets mij triggert.
Dan tel ik bijvoorbeeld uit hoeveel letters de straatnamen bestaan die ik tegenkom, benoem ik de planten die ik zie groeien en probeer ik ervoor te zorgen dat ik blijf ademhalen.

Ik heb vertrouwen, ik weet dat er niet zomaar iets gebeurd maar hoe graag ik het ook anders zou willen, telkens ben ik genoodzaakt mijn leven aan te passen om het vol te kunnen houden.
Het frustreert en het maakt dat ik me vaak moedeloos voel.
Als ik niet goed doseer, raak ik overbelast en nemen de PTSS klachten als stress, spanning angst en paniek alleen maar toe en worden minder controleerbaar. Vaak genoeg ben ik in die negatieve spiraal terecht gekomen om te weten dat ik daar beter uit kan blijven, maar helemaal niets doen en alles vermijden is ook geen optie. Ook daar heb ik ervaring mee en dat is zeker niet gelukkig makend.

Dus blijf ik ondernemen, mezelf uitdagen en mijn grenzen te verleggen.
Zoveel mogelijk positieve ervaringen op doen zodat het vertrouwen in mezelf en mijn omgeving kan groeien.
Ik heb er letterlijk een dagtaak aan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s