Naar de tandarts

Foto: Renée de Haan

De tandarts is nooit mijn favoriete uitje geweest en na het trauma nog minder. De steriele omgeving, de witte uniformen en de overgave die ik ervaar wanneer de stoel naar achter gaat triggeren mij in het trauma. Dan vergeet ik nog de belasting van de afspraak an sich, is er nog nergens naar gekeken, laat staan behandeld.

Tijdens mijn zwangerschap 6 jaar geleden ben ik nog voor een controle geweest, ik had toen een gaatje maar besloot te wachten tot na mijn bevalling. Dat liep anders en telkens stelde ik een bezoek aan de tandarts uit omdat ik wilde wachten tot mijn PTSS zich wat naar de achtergrond had verplaatst. Dat duurde langer dan ik had gehoopt en toen er na 3.5 jaar een vulling uit rolde ben ik de mogelijkheden gaan onderzoeken.

Ik kwam uit bij een praktijk met een tandarts die gespecialiseerd is in angsten. De zogenaamde ‘angsttandarts’.
Ik vond het lastig om het mezelf toe te staan een afspraak te maken want eigenlijk ben ik helemaal niet bang voor de tandarts.
Maar door mijn PTSS moest ik er niet aan denken om mijn gaatjes te laten repareren. Alleen al het idee van zo’n gillend apparaat in mijn mond waar ik zelf geen directe controle over zou kunnen hebben, zorgde al voor zoveel spanning dat ik er wazig van werd en dreigde uit contact te raken.

Ik maakte een kennismakings- en controle afspraak om eerst maar eens de schade op te laten maken. Dat was niet mis na een zwangerschap, 3.5 jaar verwaarlozing in combinatie met medicijngebruik.
Het waren meer dan 5 gaatjes.. oké het waren er 7 + die ene vulling die eruit gerold was. (Ik schaam me maar… geen geheim hè!)

Op dat moment was er voor mij geen andere optie dan mijn gebit onder narcose te laten renoveren.
Narcose, het toppunt van controle verlies. Toch kwam ik tot de conclusie dat het het mij minder energie zou kosten dan wanneer ik alles 1 voor 1 zou laten vullen. Nu was het 1 afspraak, 1 behandeling, 1x bijkomen van dat alles.
Het was een grote confrontatie met mijn situatie, toch koos ik voor mezelf, voor mijn gezondheid en dus voor zo min mogelijk PTSS klachten.

Misschien vraag je je af waar Nina blijft in dit verhaal. Nou het zit zo, Nina was toen nog niet in beeld, de zoektocht was wel in volle gang maar was nog niet gevonden.

Ik had gehoopt dat ik voorlopig niet meer naar de tandarts zou hoeven maar toen vorig jaar het spalkje van mijn beugel was losgeraakt leek het me toch een goed idee heen te gaan.
Bij het maken van de afspraak kwam ik erachter dat de tandartsenpraktijk hulphond vriendelijk is tot aan de deur van de behandelkamer. Niet erg handig maar omdat overstappen mij te stressvol was en te moeilijk leek, besloot ik bij deze praktijk te blijven en er mee te dealen.
Nina kon mij ondersteunen tijdens het wachten, liep met mij mee tot aan de deur van de behandelkamer en haalde mij daar weer op toen ik klaar was.
Het was een mijlpaal dat ik mijn spalkje ‘gewoon’ had kunnen laten vastzetten. Het vastzetten van zo’n spalkje is meer dan alleen een drupje lijm, er komen ook apparaten aan te pas en die heb ik toen kunnen verdragen.

Met de ervaring van vorig jaar in gedachte ging ik vandaag naar de tandarts voor controle, alleen.
Het ging goed en het maakte dat ik me krachtig kon voelen. Er zijn geen gaatjes gesignaleerd, maar er is wel een vulling gaan lekken. Deze moet hersteld worden en dat zal morgen gaan gebeuren.
Gewoon, op normale manier, omdat ik dat wil.

Ik wil het.
Ik ben niet bang voor de tandarts.
ik ben bang voor het controle verlies, voor de geluiden in mijn mond en voor de schaamte als ik in een herbeleving raak of wanneer ik dissocieer.
Ik ben sterker, beter belastbaar en in staat om dit nu aan te gaan.
Morgen is het moment.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s