Een hulphond (deel 3)

Foto: Renée de Haan

Tijdens de zoektocht naar een geschikte hulphond vroeg ik mijn zorgverzekering en de gemeente om financiële hulp. Beide gaven zij geen gehoor aan mijn verzoek en daarom zette ik een crowdfunding op.
Ondanks mijn minimale belastbaarheid heb ik zoveel mogelijk proberen te doen om de crowdfunding te laten slagen. Mijn motivatie en vastberadenheid werkte aanstekelijk en hulp kwam van alle kanten.
Er werd door vrienden, familie, kennissen gedoneerd, verteld, gevraagd en er werden spontaan inzamelingsacties opgezet, dat voelde ontzettend warm.
Ik had nooit verwacht bijna het gehele bedrag voor de opleiding van Nina op te kunnen halen maar dankzij inzet van velen was dat toch gelukt.

Om iedereen op de hoogte te kunnen houden van mijn en Nina haar voortgang besloot ik na haar komst een openbare Facebookpagina aan te maken. Niet alleen als bedankje voor de inzet van alle betrokkenen, ik hoopte hiermee ook steun te kunnen bieden aan andere mensen (en hun naasten) die verstrikt waren geraakt in hun PTSS.

Na de komst van Nina begonnen de trainingen. Eens in de twee weken kwam er een trainster van stichting Kibō bij ons thuis om ons te observeren, aanwijzingen en opdrachten te geven. Er werd Nina aangeleerd de stijging van mijn lichaamsspanning te signaleren doormiddel van geur. Deze waarneming maakt zij kenbaar door met haar pootje aan mijn been te krabben. Zodoende kreeg ik meer het gevoel van conrole op mijn spanning bij stressvolle situaties, en kon Nina mij helpen met het reguleren van stress/angst/paniek gevoelens.

Het was een intensief maar waardevol traject. Hoopgevend was dat ik en de mensen om mij heen vrij snel kleine verbeteringen begonnen te merken. Nina en ik waren 1. Ik verkoos naar buiten gaan om haar uit te laten al snel voor het thuis achterblijven wanneer iemand anders haar zou uitlaten. Nooit was ik meer alleen met mijn PTSS, dat maakte het al een stuk dragelijker voor mij.

Ik heb een leuke opleidingstijd gehad samen met Nina. Niet alleen heeft het me een goed getrainde hulphond opgeleverd, het is ook een therapeutisch proces geweest.
Met meer kennis, inzicht en zelfvertrouwen zijn Nina en ik in december 2017 geslaagd voor onze opleiding.

-wordt vervolgd-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s