Het fotoproject

Foto: Renée de Haan

Dat wat eigenlijk bedoeld was om de band tussen mij en Nina in beeld te brengen is uitgegroeid tot iets veel groters.

Eind mei 2018 werd ik via mijn Facebook pagina benaderd door fotograaf Renée de Haan. Zij vroeg of ik meewilde werken aan een fotoproject over de band tussen mens en dier.
Ik bekeek haar website, haar eerdere werk zag er puur uit. Aangezien ik het belangrijk vind om eerlijk te zijn over mijn leven zoals het is met PTSS en een hulphond, hoefde ik er niet lang over na te denken en stemde in.

Tijdens de geplande kennismaking was er meteen een klik tussen Renée en mij. We bespraken haar plannen en wederzijdse verwachtingen. Toen werd het me pas duidelijk dat ze ons graag gedurende langere periode zou willen volgen.
Ik reageerde met twijfel aangezien het voor mij een grote belasting vormt mensen thuis te ontvangen en me sterk te houden.
We spraken af te beginnen met fotograferen en vervolgens te kijken hoe het voor mij zou zijn.

Tijdens de eerste fotosessie kwam de band tussen Nina en mij al goed naar voren. Ik was die middag erg gespannen, had Nina veel nodig maar hield me sterk voor de camera.
Nadat Renée was vertrokken stortte ik volledig in. De middag was spannend en zwaar geweest, vooral door het volhouden en het niet tonen van mijn ware emoties. Ik moest er een week van herstellen.
Die week leefde ik teruggetrokken, communiceerde nauwelijks en was uitgeput.

Ik baalde en was bang de zoveelste teleurstelling te moeten gaan verwerken. Ik stond achter het project, haalde er plezier uit maar wist dat ik het op deze manier niet vol zou kunnen houden.

Naast stoppen met het project had ik nog een andere optie: vertellen aan Renée hoe het echt met me ging, tijdens en na het fotograferen. Wellicht kon ik suggesties doen onder welke voorwaarden ik wel verder zou kunnen met het project.
Ik had haar nodig, niet alleen op het moment van fotograferen, ook op het moment dat ik het niet meer trok.
‘Samen uit, samen thuis’ dat verhaal.
Renée stond volledig open voor mijn suggesties waardoor ik verder mee kon werken.
Er ontstond een diepe vertrouwensband waardoor ik, in plaats van me sterk te houden, steeds meer mezelf durfde te zijn in bijzijn van Renée. Renée daarentegen durfde het aan om (met toestemming van mij) steeds intiemer te gaan fotograferen.
Het project kreeg een extra dimensie en mondde uit in een veel groter project. We streven naar meer openheid, zichtbaarheid en (h)erkenning van PTSS.
PTSS is mij overkomen, zoals het iedereen kan overkomen, het is niet mijn schuld.
Ook al heb ik nog altijd last van schaamte, door te zwijgen wordt dat niet minder.
Ik kies ervoor open te zijn in de mate waarin het goed is voor mij. Het mag mij geen extra angst oproepen in het openbaar.

Het fotoproject is voor mij veel meer dan enkel een fotoproject. Het betekent voor mij vriendschap, acceptatie en vooruitgang.
Ik ben blij dat ik na die eerste keer fotograferen het gesprek aan ben gegaan en dankbaar dat Renée mij onvoorwaardelijk heeft bijgestaan in mijn proces.

Ik ben trots op onze (inmiddels) familie vriendin Renée dat zij, na het winnen van de derde prijs bij fotowedstrijd ‘out from the mist’, nu ook 1 van de 10 genomineerde is voor het ‘keep an eye award’.
Binnenkort volgt ons eerste publicatie… & wie weet wat nog meer.

2 gedachten over “Het fotoproject

  1. Beste Joyce,
    Fantastisch dat Renee en jij zo’n klik hebben, waarin jij je emotionele toestand kunt uiten en Renee daar op een verantwoorde wijze mee omgaat. Die band tussen jullie, met je emoties, wordt door Renee op een prachtige, menselijke manier weergegeven en is het méér dan verdiend dat haar fotoserie prijswinnend is geworden. Joyce, het is super mooi dat jullie samen met Nina, Jos en Rosanne, zo’n hechte band hebben!! Dat is méér waard dan al het geld van de wereld! Innerlijke rijkdom, daar gaat het om…..

    1. Ja, dat is ook waar ik het meest dankbaar voor ben Jaap.
      Al is het natuurlijk wel een super toffe bijkomstigheid dat het project zo goed heeft uitgepakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s