Een hulphond (deel 4)

Foto: Renée de Haan

Tijdens de opleiding nam mijn belastbaarheid toe maar na het examen ging dat nog veel sneller. Nina beheerste haar taken, de trainingen en oefenmomenten vielen weg.
Er ontstond ruimte maar ik had geen idee wat ik er mee moest.
Angst bleef overheersen terwijl het verlangen begon te sluimeren. Hoe langer dit aanhield hoe somberder ik werd, met grote frustraties tot gevolg.
Uiteindelijk hebben deze frustraties ervoor gezorgd dat ik mijn angsten aan de kant durfde te zetten. Dat ik weer nieuwe dingen ging proberen te ondernemen.

Na verloop van tijd kwam ik erachter dat het hebben van up’s en down’s een een terugkerend patroon is in mijn herstel.
Ik zag in dat het de angst voor de angst is die mij het leven wilt laten vermijden. Dit kan ik nu goed herkennen en durf het ook te erkennen. Ik probeer me minder door angst gevoelens te laten leiden en mijn angst gedoseerd aan te gaan.

Nina heeft mijn PTSS niet laten verdwijnen maar ze heeft ervoor gezorgd dat ik steeds meer belastbaar werd. Ik bespaar energie omdat ik mijn lichaam niet meer continue hoef te scannen op signalen van stress. Ik hoef niet meer bang te zijn omdat ik weet dat Nina mij direct alarmeert wanneer ik getriggert word en mijn spanning onbewust stijgt.
Door Nina kan ik meer controle ervaren op mijn PTSS.
Nog altijd maak ik zelf de beslissing of ik iets aan wil gaan of niet, maar ik heb steun en houvast aan de signalen die Nina mij geeft. Het sterkt mij, het heeft mijn vertrouwen in mezelf en de wereld doen laten toenemen.
Samen met Nina heb ik zoveel mogen overwinnen dat ik nu soms ook probeer zonder Nina naast mij te functioneren.

Was ik er eerder van overtuigd dat ik altijd een hulphond nodig zou blijven hebben, begin ik daar langzaam toch van terug te komen.

Wat nou als ik me zo blijf door ontwikkelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s