Op zoek naar evenwicht

Foto: Renée de Haan

Het leven begint meer van mij te vragen. Ik durf verbintenissen aan te gaan, me socialer op te stellen en meer verantwoordelijkheden te dragen. Het voelt goed en geeft me voldoening maar tegelijkertijd roept het ook angst op.
Lang heb ik situaties als deze dan ook vermeden maar inmiddels weet ik, ‘ik kan het aan’.

Ik wéét het, maar zo voelt het vaak nog niet.
‘Doe ik het wel goed? Neem ik niet te veel ruimte in? Vraag ik niet te veel aandacht? Dring ik mezelf niet te veel op?’ zijn vragen die zich continue in mijn hoofd afspelen.
Terwijl ik er zo hard aan heb gewerkt dit veiligheidsgedrag wat losser te kunnen laten, dreig ik terug te vervallen door overbelasting.
Soms zou ik het liefst weer onzichtbaar zijn, geen afspraken, geen (sociale) verplichtingen en geen verantwoordelijkheden.
Al zijn dat juist ook de dingen die ervoor zorgen dat ik me gelukkiger en meer gewaardeerd ben gaan voelen.

Terug naar hoe het was, is dan ook niet wat ik werkelijk wil. Ik denk dat ik op zoek moet gaan naar een betere balans in mijn leven, meer evenwicht. Zodat ik de bijkomende gevoelens van angst en onzekerheid kan blijven dragen en ik mijn PTSS klachten onder controle kan houden.

Ik denk dat het goed is om mijn gevoelens van dreigende overbelasting serieus te nemen, maar niet te handelen naar mijn verlangen om te gaan vermijden.
Ik wil gaan proberen vaker:
– Hulp te vragen zonder taken uit handen te geven.
– Rustmomenten in bouwen zonder afspraken af te zeggen.
– Aangeboden hulp aannemen zonder mezelf erom te veroordelen.

Ik hoop dat ik mijn angst en onzekerheid op een gezonde manier kan laten afvloeien en dat ik het dagelijks leven goed kan blijven volhouden.

-Verdere tips & suggesties zijn welkom-

2 gedachten over “Op zoek naar evenwicht

 1. Beste Joyce.
  Door PTSS moet je in veel situaties afwegen, hoe te handelen. Maar er zijn óók situaties bij, die ieder ander mens óók moet afwegen, hoe ermee om te gaan. Dat is heel normaal en menselijk! Wat ik probeer te zeggen is dat iedereen, dus ook mensen zónder PTSS, situaties kunnen meemaken, die bepaalde spanningen oproepen en dat is héél normaal! Volgens mij zijn dus niet álle spanningsituaties aan PTSS te wijten!
  Fijne dag Joyce

  1. Dat is zeker waar Jaap.
   Het is belangrijk bewust keuzes te maken zodat ontstane spanning kan afvloeien, ook voor mensen zonder PTSS.
   Vooral de regulatie en de keuzes die ik daarbij moet maken vind ik lastig… maar ik doe het wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s