Volg je gevoel

Foto: Renée de Haan

‘Gevoel, welk gevoel?’
Als je geen gevoelens kunt waarnemen, hoe kun je dan je gevoel volgen?

Regelmatig werd er verbaasd gereageerd wanneer ik vertelde niets te kunnen voelen. Ik hield me staande door me vast te houden aan ‘de Joyce- van voor het trauma’.
Ik was mezelf kwijt, al leek voor de buitenwereld alsof er niets anders was.
Onbewust ging ik over al mijn grenzen heen. Pas wanneer ik volledig uitgeput en radeloos was, werd ik overspoeld door emoties. Het was overweldigend, beangstigend, uitputtend en zorgde ervoor dat ik keer op keer werd geconfronteerd met het feit dat ik niet meer was, wie ik dacht dat ik was.

‘Laat het niet zover komen, bewaak je grenzen. Doe het desnoods wat rustiger aan.’ werd mij geadviseerd wanneer ik ten einde raad om hulp vroeg.
Maar hoe kon ik mijn grenzen bewaren als ik niets kon voelen?
Na iedere angst/paniekaanval deed ik het rustiger aan, schrapte ik taken en/of activiteiten maar mijn klachten bleven.
Onbewust raakte ik oververmoeid, overbelast en kwam ik nog verder van mezelf af te staan dan dat ik al was.

De doorbraak kwam toen mijn therapeut destijds aan mij vroeg, ‘wil je mij in een van de komende dagen eens mailen hoe het met je gaat. Maar dan, hoe het écht met je gaat. Als je het nou niet weet of het niet voelt, omschrijf dan wat je daarvan vindt.’
Het hielp me om opnieuw in contact te komen met mezelf, ‘de Joyce- van na het trauma’ Een lastige tijd vol confrontaties brak aan. Steeds meer begon ik te schrijven, steeds meer begon ik te voelen.

Inmiddels ben ik 4,5 jaar verder en een hulphond rijker. Hoewel ik steeds vaker mijn grens voel aankomen, vind ik het vaak nog lastig deze altijd serieus te nemen. Niet omdat ik mijn grenzen ontken, maar doordat ik lange tijd te maken heb gehad met ‘angst- voor de angst’.
Nu dit veranderd lijkt te zijn begin ik mezelf af te vragen, ‘wordt het niet eens tijd dat ik opnieuw ga leren vertrouwen en te leven naar mijn gevoel?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s