Voelen, functioneren, overleven.

Foto: Renée de Haan

Het zou eigenlijk samen moeten gaan, voelen en functioneren. Voor mij is dit niet meer vanzelf sprekend omdat mijn gevoel en functioneren sinds het trauma los van elkaar zijn komen te staan.
Het is een manier om te kunnen overleven in crisissituaties; Je zet je gevoel aan de kant en gaat over op functioneren. Wanneer het gevaar is geweken volgt normaliter de ontlading. Alles wat je op dat moment had moeten voelen ga je voelen. De angst, de stress en de paniek.
Het is een natuurlijk proces waardoor je kunt handelen in stressvolle situaties en ze kunt verwerken.

Ook ik ben overgegaan op functioneren toen ik, samen met Rosanne, in een levensbedreigende situatie verkeerde. Mijn lichaam kreeg alleen niet de kans om te ontladen omdat meerdere traumatische gebeurtenissen zich snel achter elkaar opvolgde.
Ik heb te lang moeten overleven waardoor mijn systeem ontregeld is geraakt en gevoel en functioneren los van elkaar komen te staan.

Het is altijd hard werken om het in balans te houden maar nog meer in stressvolle periodes als deze.
Naast alle feestelijkheden rondom sinterklaas, kerst en oud en nieuw, vieren wij straks ook Rosanne haar zesde verjaardag. Het is dubbel om deze blije feestjes te vieren terwijl ik ook veel geconfronteerd word met de periode waarin mijn PTSS is ontstaan en hoe het mijn leven heeft veranderd.

Toch ben blij dat ik in de afgelopen jaren zoveel heb mogen leren waardoor ik me ieder jaar steeds beter staande weet te houden, ook in deze periode. Mijn prioriteit ligt momenteel bij het volhouden van mijn dagelijks functioneren en het meegaan/ meedoen met de activiteiten van het gezin.
Het is naast een manier om te overleven nu ook een keuze die ik maak.
Een extra confrontatie door bewust stil te staan kan ik op dit moment niet aan. Het zal er alleen maar voor zorgen dat ik niet kan doen wat ik het liefst zou willen: ‘meedoen’.

Je zou kunnen zeggen dat ik er een hoop mee vermijd, dat is misschien ook wel zo, al ben ik me daar wel van bewust. Ik hou rekening met mijn gevoelens, mijn belastbaarheid en zeg makkelijker ‘nee’.
Ik streef enkel naar het volhouden van mijn dag en week planning.
Half december heb ik weer een afspraak bij mijn psycholoog. Dan wil ik gaan terugkijken, samen.

Ook Nina houdt me ook goed in de gaten, zij dient als back up. Wanneer ik uit balans dreig te raken zal zij mij dit kenbaar maken.
Op dit moment signaleert nog niet vaker dan dat zij normaal doet.
Voor nu is dit mijn manier om deze lastige periode zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Wellicht denk ik daar over een tijdje anders over maar voor nu is het goed.

2 gedachten over “Voelen, functioneren, overleven.

  1. Hè Joyce
    Wil je even een mega compliment geven hoe je dit artikel zo goed heb kunnen verwoorden!!!
    Zo super duidelijk dat zelfs ik het nog beter ga begrijpen.
    Ben trots op je dat je zo bewust met de december maand kunt omgaan.
    Liefs je moeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s