Fijne feestdagen

Foto: Renée de Haan.

Kerst is voor mij niet meer alleen een confronterend moment.

Nog altijd denk ik terug aan de jaren waarin het onmogelijk was op visite te gaan of zelf mensen te ontvangen. Hoewel niemand iets van mij verwachtte, deed ik dit wel van mezelf. Ik kon de situatie zoals hij was niet accepteren en vond het pijnlijk mijn eigen verwachtingen los te laten.
De manier waarop wij als gezin kerst moesten vieren en de confrontatie met het feit dat deze dagen vooral ‘fijn, gezellig of vrolijk’ horen te zijn, waren van grote invloed op mijn gemoedstoestand. Ik had last van negatieve emoties, voelde me intens ongelukkig, verdrietig en eenzaam terwijl ik wist dat ik helemaal niet alleen was.
De jaarwisseling ervaarde ik net zo. Als ik al wakker bleef, bracht ik deze vaak huilend door. Ik had het gevoel ‘mislukt’ te zijn, kon het ‘oude’ jaar niet op een positieve manier afsluiten en het ‘nieuwe’ jaar niet blij verwelkomen. De woorden: ‘gelukkig nieuwjaar’ gingen bij mij door merg en been. Het maakte dat ik mezelf verstopte tot half januari en pas tevoorschijn kwam als iedereen zo’n beetje uit-gewenst was.

Gelukkig heb ik die periode achter me kunnen laten. Het lukt nu om te doen wat goed is voor mij zodat ook ik een gezellige kerst en een fijne jaarwisseling kan hebben.
We doen zoveel mogelijk als gewoon en hebben het gezellig met elkaar. Doordat we kerst en oud op nieuw vrijwel altijd met familie doorbrengen merk ik dat het ook als een soort ijkpunt wordt beschouwd. Ik ben niet de enige die op deze dagen extra terug denkt aan de zwaarte van eerdere jaren, inziet dat ik nog niet ben waar ik wil zijn, maar die blij is met hoe het nu met mij gaat. Het is tof te merken dat het verschil tussen heden en verleden telkens groter wordt en ik voel me gesteund door de erkenning die ik daarin krijg.

Trots op wat ik heb mogen bereiken heb ik 2019 af kunnen sluiten en met hoop en genoeg plannen ben ik het nieuwe jaar in gegaan.

Een gedachte over “Fijne feestdagen

 1. Lieve Joyce.

  Ben zo blij te lezen hoe positief jij 2020 in gaat!
  Als ik terug kijk naar 2019 zie ik dit jaar als een jaar van enorme vooruitgang, met heel veel positieve ontwikkelingen.
  Daar wordt ik heel blij van, en heb enorm veel zin in het aankomend jaar!
  Je bent een doorzetter met ongelofelijk veel kracht om je doelen te kunnen waarmaken, daar heb ik heel veel respect voor!
  Veel liefs, je moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s