Opnieuw in behandeling?

Foto: Renée de Haan

Tijdens de afronding van mijn eerdere behandeling PSYTREC kwam naar voren dat mijn klachten waren afgenomen, maar dat er nog steeds sprake was van PTSS.

Ik had gehoopt de rest van mijn klachten met mijn psycholoog thuis op te kunnen lossen. Dit bleek opnieuw niet zo simpel te zijn dan dat ik had gehoopt.
We zijn ons daarom gaan richten op het behoud van herstel, het voorkomen van vermijding en me opnieuw aan te melden wanneer ik daar aan toe was. Ik bleef exposure inzetten waardoor mijn belastbaarheid en zelfvertrouwen steeds verder toe kon nemen. Niet alle exposure had het gewenste effect. Soms werd ik vanuit ontspanning, op de meest onverwachte momenten zo getriggerd dat het negatief uitviel. Dan verloor ik de controle over mezelf en de situatie en kon ik vrijwel opnieuw beginnen om mijn angsten te overwinnen en zelfvertrouwen op te bouwen.
Dat is zonde en onnodig, daarom besloot ik eind augustus om me opnieuw aan te melden voor behandeling.
Het is niet vanzelfsprekend opnieuw toegelaten te worden bij dit trauma expertise centrum. Ik zal opnieuw de gehele intake procedure moeten doorlopen die nu nog strenger is omdat ik daar al eens in behandeling ben geweest.

Vorige week werd ik gebeld voor de telefonische screening waarna ik ben uitgenodigd voor een eerste intake. Komende week staat deze gepland en daarom heb ik me afgelopen week naast mijn geplande activiteiten ook beziggehouden met de voorbereiding hierop. Ik schreef een motivatiebrief van 3 kantjes, ging in gesprek met mijn psycholoog en moest een overzicht opvragen bij de apotheek. De druk en stress die ik ervaar door het onverwachte moeten, naast de spanning die zo‘n intake met zich mee brengt maken het lastig om in balans te blijven. Ik slaap slechts 4 uur per nacht en overdag kost het me extra energie om in mijn kracht te kunnen blijven staan.

Het kan twee kanten op, of ik word aangenomen of afgewezen. Hoewel een nieuw behandeltraject spannend is, vind ik het scenario afgewezen te worden nog veel spannender omdat ik dan niet concreet voor ogen heb hoe ik verder moet.

Ik weet wat deze behandeling voor mij kan doen, maar ik ben afhankelijk van het oordeel van een ander. Ik voel me er afhankelijk van machteloos door. Deze gevoelens zullen het voeren van het intakegesprek er niet gemakkelijker op maken, al schetst het waarschijnlijk wel een goed beeld van mijn huidige situatie.

2 gedachten over “Opnieuw in behandeling?

  1. Hoi Joyce, niet aangenomen worden betekent zoveel als: je kunt het verder zonder ons! Dus wees niet bang. Je bent al zo ver!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s