Werk in uitvoering

– Greep uit het intake gesprek van afgelopen week. –

Ik antwoordde vrijwel meteen met ‘nee’ op een (in mijzelf) teleurgestelde toon, toen mij tijdens de intake gevraagd werd of ik werkzaam ben… Tot ineens tot me doordrong dat ik dat wel ben!
Verbaasd en door trots overmand, riep ik: ‘oh wel! Ja wel! Ja, haha! Ik werk wel!’

De therapeut tegenover mij keek me blij verrast maar vragend aan, waarop ik zei: ‘Ik ben vrijwilliger bij stichting Kibō, de organisatie die mij aan Nina heeft geholpen en haar samen met mij heeft opgeleid tot hulphond. Ik verwerk de nieuwe aanvragen en doe de bestelling van de voersponsoring van de teams in opleiding.
Ik wilde me al lang inzetten voor de stichting maar telkens liep ik stuk op mijn PTSS. Het idee dat er iets van mij verwacht zou worden en de angst die getriggerd werd door het dragen van verantwoordelijkheden maakte het een onhaalbaar streven.’

‘Maar… ‘ zegt de therapeut, ‘het is je nu wel gelukt! Hoe is dat zo gekomen, hoe heb je dat gedaan?’
‘Ik wilde het al lange tijd erg graag dat ik van de zomer dacht: ‘ik meld me aan en kijk wel hoever ik kom’. Het verliep best soepel tot het moment waarop ik dacht dat het geregeld was, maar ik erachter kwam dat ik “alleen nog even” een overeenkomst moest tekenen. Paniek alom. Het liefst wilde ik het hele plan stopzetten.’

‘Maar dat deed je niet?’
‘ Nee, klopt dat deed ik toen voor het eerst heel bewust niet. Ik bedacht me dat de angst en de paniek die ik ervaarde niet in deze situatie thuis hoorden, maar in het trauma.
Verstandelijk kon ik deze situaties van elkaar scheiden, maar gevoelsmatig was dat totaal anders. Ik besefte me dat het goed was stil te staan bij deze gevoelens dat ik het me mezelf misschien even tijd moest gunnen om hiermee om te leren gaan. Ik besloot de stichting te laten weten dat de overeenkomst niet toegezonden hoefde te worden omdat ik eerst tijd nodig had om aan het idee te wennen.
Ik wilde het aangaan, maar zonder mezelf te forceren. Na twee weken was de paniek over deze (voor mij) grote beslissing dusdanig gezakt dat ik een stapje verder kon en durfde.’

Er word aandachtig geluisterd, ik twijfel of dit verhaal te lang duurt maar vertel dan toch verder: ‘Ik vroeg degene die de vrijwilligers coördineert om een bel afspraak zodat we de wederzijdse verwachtingen eerst konden bespreken. Aan het einde van het gesprek kon ik aangeven dat ze mij de overeenkomst mocht mailen. Eenmaal in mijn mailbox kon ik het niet direct lezen door de paniek die was ontstaan. Opnieuw besloot ik mezelf de tijd te geven zodat mijn spanning wellicht zonder rigoreuze beslissingen zou kunnen zakken. Dit gebeurde en zodoende werd dit mijn strategie.
Mijn PTSS stond mij duidelijk in de weg terwijl ik probeerde mezelf te ontwikkelen. In plaats van de situatie direct uit de weg te gaan, te vermijden, wachtte ik tot de spanning dragelijk was en ik zonder extreme angst/paniek een stapje dichter bij mijn doel kon zetten.
Het heeft wat tijd in beslag genomen maar het is dus gelukt! Ik ben vrijwilliger en daar ben ik zo blij mee, ik heb zelfs een collega! Al is het misschien klein wat ik doe, ik ben er erg trots op. Helemaal om hoe ik dit voor elkaar heb gekregen, het maakt dat ik me nuttiger mag voelen als persoon.’

4 gedachten over “Werk in uitvoering

  1. Beste Joyce, je hebt de hele procedure op de beste manier weten te benaderen en uiteindelijk heeft deze aanpak geresulteerd in een voor jou super resultaat, n.l., zoals je zelf ook aangeeft, je gevoel van eigenwaarde is hierdoor een stuk groter geworden! Dat is dan je persoonlijke gevoel, maar je mag nooit vergeten dat je waarde binnen je gezinsleven al ontzettend groot is geworden doordat je zoveel beter functioneert dan in het verleden. Joyce, je bent ’n topper. Maar eh…, ik heb je nog niet gesignaleerd langs het kanaal😊
    Tot ziens en een fijne dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s