Gewoon Joyce

foto: Renée de Haan

Niet Joyce en Nina, niet Joyce zonder Nina, ‘gewoon Joyce’.

Het is natuurlijk niet zo dat mijn identiteit samenhangt met Nina, maar ik ben wel lange tijd afhankelijk en onafscheidelijk van haar geweest. Gesprekken gingen daardoor al snel over Nina en/of haar functie. Dat vond ik niet altijd prettig, soms zelfs belastend maar dat was lang niet zo belastend dan wanneer ik zonder Nina op pad zou gaan.

Wat ik in de wanhoop van voorgaande jaren niet voor mogelijk had gehouden, was dat ik ooit nog los van Nina zou kunnen én durven functioneren. Dit is wel gebeurd en dus het punt waar ik nu op ben beland in mijn proces.
Het is een mijlpaal die onwerkelijk aanvoelt. Het is kaal en ik moet er ontzettend aanwennen om me zonder Nina in het openbaar te vertonen.
Op plekken waar ik bekend ben met Nina heb ik er minder moeite mee alleen te verschijnen. Wanneer ik vragen krijgen over het ontbreken van Nina heb ik mijn antwoord klaar: ‘Ja, dat is nu de challenge’.
In dit soort situaties is vaak wel bekend wat er speelt, waar ik mee bezig ben en hoe hard ik werk aan mijn herstel. Dit leidt tot begrip, erkenning waardoor ik me ondanks Nina haar afwezigheid veiliger kan voelen.

Op plekken die echt openbaar-openbaar zijn (winkels ed), waar ik nieuw ben of mensen niet ken is dat anders. Dan ben ik ‘gewoon Joyce’ die zich nog steeds niet ‘gewoon Joyce’ voelt maar wel zo gezien wordt. Enerzijds geeft dat ruimte, is het heerlijk anoniem maar anderzijds maakt het me angstig, onzeker en weet ik eigenlijk niet meer zo goed wie ik ben.
Want wie is Joyce, ‘gewoon Joyce’, de Joyce van nu?
Ik kom niet alleen los van Nina te staan, ik kom ook meer los van mijn PTSS. Ik vermoed dat ik alleen al door de bewustwording van deze identiteitscrisis ruimte voor mezelf creëer om te ontdekken wie ik ben.

Eindelijk, na 6 jaar begint er ruimte voor mezelf te ontstaan. Ondanks dat het gek voelt, onzeker maakt ben ik zo dankbaar en blij dat ik dit punt in mijn herstel heb mogen bereiken.

3 gedachten over “Gewoon Joyce

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s