Vermijdend de vermijding doorbreken

Foto: Renee de Haan

Thuis na een intensieve behandelweek gericht op trauma verwerking en het doorbreken van vermijding.
Vermijding doorbreken, ik had een plan. Een plan die door de corona chaos in duigen is gevallen. Lastig vond ik het om direct te moeten schakelen nu er veel veranderd is in mijn belevingswereld en ik veel te verwerken heb.

Een groot deel van de activiteiten die ik normaal gesproken onderneem en die ik had opgenomen in mijn weekplanning en exposure plan, zijn door de maatregelen van de overheid komen te vervallen. Ik begrijp het en zie er de noodzaak van in, al maakt het de situatie niet makkelijker (voor niemand niet trouwens, i know).

Nadat ik al mijn emoties, frustraties en paniek van het weekend heb kunnen uiten, is mijn kijk op de situatie veranderd. Het biedt namelijk ook mogelijkheden, het is aan mij om de regie naar me toe te trekken en er het beste van te maken. Want ook al kan ik het plan wat ik had niet ten uitvoer brengen. Buiten dat plan is er een scala aan andere activiteiten die ik wél zou kunnen doen en die mogelijk ook veel angst en spanning bij mij oproepen.

Ik heb nu de mogelijkheid om tijd met onze dochter door te brengen, zorg en verantwoordelijk voor haar te dragen. Ook ben ik meer op mezelf aangewezen om ervoor te zorgen dat ik actief blijf. Ik merk sterk dat wanneer ik langere tijd binnenshuis blijf mijn angst voor het naar buiten gaan direct toeneemt. De uitdaging zit hem voor mij nu om door te blijven gaan met exposure, prikkels tot me nemen en continue bevestigd te krijgen dat de allesoverheersende angst minder aanwezig is, of zelfs weg blijft. Daarnaast wil ik me houden aan de regels van het RIVM en vermijd ik waar mogelijk sociale contacten. Ik zoek voornamelijk prikkels op door te wandelen of te fietsen langs drukkere wegen, kruispunten over te steken of plekken op te zoeken waar ik minder bekend ben.
Ik kijk mensen aan, lach, groet en evt maak ik een praatje.

De zorgen die ik heb over het niet kunnen vasthouden van mijn behaalde resultaten hebben zich inmiddels naar de achtergrond verplaatst. Ja, zal ik extra angst en spanning ervaren wanneer ik me over 3 weken opnieuw in een drukkere/ minder gecontroleerde omgeving moet bevinden. Hopelijk zal ik ook dan bevestigd krijgen dat ik minder trauma gerelateerde klachten mag ervaren.

8 gedachten over “Vermijdend de vermijding doorbreken

  1. Hey Joyce, leuk om dit te lezen. Nu achteraf. Mijn ervaringen zijn dito. Toch voelde het stiekem ook fijn dat de hele wereld zich even aan mijn tempo heeft aangepast en ik op mijn gemak, op gepaste afstand (iets met 1,5 meter) een supermarkt in kon. Ik werd geholpen met mijn agenda eens wat leger te houden en mezelf eens te vermaken zonder dat (vermijdend) bij anderen te zoeken en voor anderen (mijn hubby en 4 kids uitgesloten) te zorgen. En nu hoop ik langzaam bij het versnellen van de samenleving meer te ervaren en meer vertrouwen te krijgen. En echt te gaan ervaren wat het is om zonder de oude ik de wereld weer in te gaan.

    Dikke kus!

  2. Beste Joyce,
    Sociaal gezien maakt Corona de wereld ’n stuk kleiner en daar hebben we voorlopig allemaal mee te maken, echter, jij maakt van de nood ’n deugd door bijna letterlijk nieuwe wegen in te slaan! Aan de huidige negatieve en bedreigende situatie probeer je een positieve draai te geven en dat gaat je blijkbaar goed af😊 Joyce, dat verdient een grote pluim en zal je zelfvertrouwen doen toenemen. Succes net alles en groetjes, ook aan Jos en geef Nina ’n aai over haar mooie koppie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s